Waarom zijn de eerste 1000 dagen zo belangrijk? In de eerste duizend dagen wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Dat gebeurt via een biologisch proces, waarvan we anno 2021 weten hoe het werkt en kennen onder de noemer epigenetica. Dit proces heeft effect op onze (mentale) gezondheid, emoties, sociaal maatschappelijke posities, schoolprestaties, kansen op de arbeidsmarkt enzovoort. Hoe zit dat dan?
Epigenetica in het kort
Ons DNA bestaat uit 46 strengen met codes, dat noemen we het menselijk genoom. Die codes bestaan uit een combinatie van de 4 letters C, T, A en G. Zo’n combinatie, bijv ATA, heet een gen. We hebben miljarden verschillende genen opgerold in een soort kristal en dit alles samen is het DNA.
Epigenetica betekent letterlijk: Rondom het DNA.
Deze genen worden door invloed uit de omgeving d.m.v. een biochemisch proces aan en uitgezet. Hiermee verandert het DNA niet; Sommige codes worden als het ware ontwaakt of inactief gemaakt.
We hebben dit proces nodig, anders zouden we niet bestaan. Het epigenetisch proces, dat aanzetten van bepaalde codes, is dan ook al vanaf het moment van bevruchting aanwezig: Hoe weet een een bevruchte eicel dat ze zich moet dupliceren? En nog een keer en nog eens en nog een paar keer tot het een embryo is en hoe weet het embryo dat het een baby moet worden en hoe weten dan al die cellen dat het ene groepje het hart moet vormen en het andere het brein. Het antwoord is ‘simpel’: Dat gebeurt door middel van het mytheleringsproces van het DNA: De epigenetica.
Hetzelfde DNA, maar toch anders?
We kennen allemaal wel die eeneiige tweeling, die er toch allebei net iets anders uit zien. Raar eigenlijk, want ze delen precies hetzelfde DNA. Hoe komt het dan dat ze er toch iets verschillend uitzien, andere beroepen kiezen, wellicht andere leerprestaties hebben of allebei een verschillende gezondheid. Onderzoek in 2015 onder 80 eeneiige tweelingen toonde aan dat verschillende omgevingsfactoren zoals dieet, microben, en vaccinaties invloed hadden op verschillen in hun immuunsysteem.
En dat is waar het interessant wordt..
Want dit betekent dat omgevingsfactoren van grote invloed zijn. Tijdens die eerste duizend dagen periode is er al een omgeving. De eileider, de baarmoeder, het geboortekanaal, je moeder, je vader etc. Epigenetica doet dus al zijn ding vanaf het prille begin en alles wat vanaf dat moment gebeurt kan een biochemische invloed hebben op hoe het kind zich verder ontwikkelt en dus zijn kansen in het leven.
Doen we het goed in die eerste 1000 dagen?
Mocht je na het lezen van dit artikel je zorgen maken over of dat wat je doet/deed wel goed is? No worries, over het algemeen doen we het fantastisch! We hebben immers een welvarende maatschappij en wat precies die invloeden van onze omgeving op onze kids zijn dat weten we nog lang niet. We weten wel zeker dat er effecten zijn. Het methyleringsproces weet kwaliteiten en zwakke punten in ons naar boven te halen. Aan de ene kant is bekend dat onverwerkte trauma’s nog invloed hebben op kinderen 5 generaties verder en heeft Tessa Roseboom, hoogleraar vroege gezondheid en ontwikkeling, in een onderzoek geconstateerd dat volwassenen die in de buik groeiden tijdens de honger winter van 1944-1945 nu veelal hart- en vaatziekten of diabetes hebben. Aan de andere kant weet ik zeker dat ik mijn ondernemersgeest door heb gekregen van mijn vaders kant van de familie and I absolutely love that side of me 🙂
Als 1000 coach heb ik mij in dit onderwerp gespecialiseerd. Heb je de behoefte om hier een keer in te duiken? Benieuwd naar hoe jouw eerste 1000 dagen invloed hebben gehad op jouw leven? Boek een (online) coaching in via: http://www.majansen.nl/contact/
Of ben je nieuwsgierig meer over dit onderwerp?
Kijk eens naar deze boeken:Tessa Roseboom, de eerste 1000 dagen, Bruce Lipton, de biologie van de overtuiging en deze TED-talks: How early life experience is written into DNA – Moshe Szyf, How to read the human genome and build a human – the mom is the first 3d printer – Riccardo Sabatini