Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Doula in Twente

Doula in Twente

De afgelopen jaren komt het fenomeen ‘doula’ steeds vaker voorbij in de media. Echter; een doula in Twente en omstreken is toch wel echt een zeldzaam goed en wat de boer nie kent, vret’e nech? Of…

Sinds ‘onze’ Kim Kötter tijdens haar zwangerschappen en bevallingen gebruik heeft gemaakt van een doula (of zoals Kim het noemt: een bevallingscoach) kennen steeds meer zwangeren in Twente de doula en voor die mensen is er goed nieuws! Want niet alleen ik ben werkzaam als doula in Twente; er staan hier steeds meer doulas op! Allemaal lieve, warme vrouwen met passie en liefde voor zwangerschap, bevalling en periode daarna die klaar staan voor de zwangeren in Twente om ze extra te ondersteunen. Gut jonks, wat mooi onnie!

Ut löp wa los met’n doula

Wat is een doula eigenlijk?

Kim Kötter beschrijft het heel goed. Een doula kun je ook een bevalling- of geboorte coach noemen.
Meestal is een doula een vrouw (heel soms een man) die gespecialiseerd is in de fysieke en mentale ondersteuning tijdens de zwangerschap én tijdens de bevalling. Een doula is dus geen verloskundige en kan de verloskundige ook niet vervangen. De doula is namelijk niet medisch opgeleid. Ze kan dus ook niet de kraamverzorgster vervangen, maar werkt graag met beiden samen.

Een doula is dus een geboortezorg professional op het gebied van fysieke en mentale ondersteuning. Het grootste pluspunt van een doula bij je bevalling is dat ze gedurende de hele bevalling bij je blijft. Iets dat anno 2022 vaak niet meer gedaan wordt door de verloskundige, al zijn er in Twente t.o.v. bijvoorbeeld het westen wel meer verloskundigen die dat nog (graag) doen. In het ziekenhuis, echter, als je ‘medisch’ bevalt, werken verloskundigen, verpleegkundigen en gynaecologen in diensten. Dan zou het zomaar kunnen dat je én vaker een paar uur alleen moet overbruggen én meerdere zorgverleners tijdens de bevalling ziet langskomen.

Meer doula pluspunten?

Gedegen persoonlijke voorbereiding & vertrouwensband.
Tijdens de zwangerschap ga je samen met de doula in voorbereiding op de bevalling. Deze voorbereiding is eigenlijk een soort van privé bevalcursus afgestemd op jouw/jullie behoeften. De doula focust zich op wat werkt voor jou en geeft je gedegen informatie over het beval proces. Op deze manier leert de doula je goed kennen, bouw je een vertrouwensband op en bereid je je uitgebreid voor op de bevalling. Zo kun je vol vertrouwen aan de bevalling beginnen.

Doula in Twente - doula Marleen holding the space (pindabal)
Holding the space

Ruimte bewaken.
Stel je voor: De bevalling begint. Jij weet precies wat je moet doen. Jouw partner ook. Het beval ‘plan’ ligt klaar. Daar heeft de doula bij geholpen. Alle andere dingen liggen klaar. 1.Je weet welke houdingen je kunt aannemen. 2. Je weet in welke fase van de bevalling je zit. 3. Je weet ademhalingstechnieken toe te passen. 4. Je weet hoe jouw partner je het beste kan ondersteunen én je weet: De doula is onderweg en deze vrouw, waar ik een band mee heb, die ik vertrouw, gaat niet meer weg tot het kindje is geboren. Ze wijkt niet van mijn zijde en reikt me suggesties aan om de bevalling zo goed mogelijk door te komen. Massages, houdingen, warmte, water, tegendruk, zitballen, een fijne sfeer: Alles wordt geregeld.

Jij hoeft je nergens anders druk om te maken dan jouw lichaam het werk te laten doen. 😉 De doula bewaakt de ruimte zodat jij gerust in je bubbel kan. Ze zorgt zelfs dat jouw partner zich niet nutteloos voelt. Een doula heeft aan een blik genoeg om te zien wat je nodig hebt.

“Het is heel moeilijk om uit te leggen wat je doet zonder dat het zweverig lijkt, heel snel”

Kim Kötter in haar vlog ‘gesprek met mijn bevallingscoach’

Doula in Twente

Is een doula niet zweverig?
In Twente zijn we natuurlijk wel van het ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Het beeld dat er heerst van doula’s (en wat ik ook veel hoor) is dat een doula een vrouw is die met geitenwollen sokken in haar sandalen met enya en wierook stokjes aan komt kakken bij een bevalling.

Tegenwoordig is niets minder waar. Doula’s zijn doodnormale vrouwen. Kunnen ook heel hip zijn, of stoer. Zeker nuchter. Vaak hebben ze een carrière switch gemaakt. Zelf was ik voorheen teamleider bij de Belastingdienst. Dat beeld wat er dus heerst is een beeld van vroeger en dat klopt echt niet meer.

Anno 2022 zijn doula’s opgeleide professionals. ZZP-ers. Opgeleid in 1 van de vier erkende doula academies. Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan de psychologie en (hormonale) fysiologie van de bevalling. Na de opleiding wordt een zelfstandig doula lid van de beroepsvereniging voor doula’s, waar kwaliteit wordt gewaarborgd.
Het vak van doula is echter geen beschermd beroep. Dit maakt dat ‘iedereen’ zich uit kan geven voor doula. Wil je zeker zijn van een gedegen opgeleide doula; vraag dan altijd naar het lidmaatschap van de beroepsvereniging.

Meer handige dingen

Je kunt bij doula’s vaak ook terecht voor een (privé) beval cursus. Sommige doula’s bieden aanvullend zwangerschapsmassages, postpartum zorg of draagconsulten. Ze bloggen en instagrammen er ook lekker op los met allerlei handige tips.

!Of.. Wanneer je kindje in rond week 34 in stuit (met de billetje naar beneden) ligt en niet vanzelf is gedraaid kan een doula jullie een handje op weg helpen met een stuit-consult.

!En.. Als je plus 41 weken zwanger bent en je wil graag op een natuurlijke manier bevallen dan kan bijvoorbeeld een overtijdbehandeling een uitkomst zijn.

Lieve mensen, ik hoop dat jullie nu een beetje een beeld hebben bij de doula van deze tijd en ik zou zeggen: Good goan & wier kom’n! Groetjes Marleen

Lees meer over holding space, het verschil tussen een doula en een coach.

Meer MaJansen/Marleen:
Readings & healings
Babyfluisteraar
Zwanger/e-book
Samenwerken
Over mij

Volg me op instagram

.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *