Bevallingscoach / doula in Twente
Doula Enschede
Als je een kindje verwacht wil je het liefst de wereld geven aan je nieuwe en allerliefste gezinslid. Door je voor te bereiden op de bevalling of extra support tijdens de zwangerschap en geboorte help je jezelf en jouw kindje aan een kansrijke start. Als bevallingscoach, ook wel doula genoemd, help ik je graag door jou en je gezin in dit proces te ondersteunen. Daarom bied ik zwangeren en hun partners op verschillende manieren support tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en in de post partum periode.
Waar de verloskundige zich voornamelijk bezig houdt met het medische gedeelte, richt ik mij als doula op het mentale aspect, de voorbereiding op de bevalling en het welzijn van mama (en haar partner).


Gelukkig weten we tegenwoordig veel over de werking van hormonen en hoe die onze belevingen kunnen beïnvloeden. Zo weten we bijvoorbeeld dat oxytocine, endorfine en adrenaline een hoofdrol spelen tijdens de bevalling én dat deze het beste werken onder bepaalde omstandigheden. Daarom leg ik jullie graag uit hoe dat precies werkt en kijk ik samen met je naar wat voor jou een veilige omgeving betekent. Wat jouw mentale triggers zijn. Hoe reageer je als alles anders gaat dan verwacht? En wat kan jouw partner voor je doen?
Door dit te voor te bereiden kun je vol vertrouwen uit kijken naar de bevalling en de komst van de kleine én met een positief gevoel erop terug kijken.
Meer lezen over wat een doula precies voor je kan doen doe je in mijn blog: doula in Twente.
Meer lezen over mijn specialisaties als doula? Scroll naar de FAQ en lees er over bij de vraag: wat is het verschil tussen een doula en een verloskundige?
De majansen benadering
Naast doula ben ik ook eerste 1000 dagen coach en energetisch werker. Die drie rollen komen samen in mijn ‘Holding space XL’ pakket.
Kies je voor dit pakket dan kies je voor een traject met intensief contact vooral in de laatste maand. Dit traject is echt voor jou als je begrijpt dat je in je zwangerschap getriggerd wordt, dat je de emoties daarachter wil laten opkomen en doorvoelen en dat je voor de bevalling al door lagen gaat. Precies daar ondersteun ik je in, met gesprekken, massages en healings.

Mededelingen
Beschikbare geboorte support / doula plekken in 2023
Er is in 2023 geen plek meer voor reguliere doula trajecten (doula VIP en Holding space xxl). Wel zijn er mogelijkheden voor last minute trajecten. Bijvoorbeeld wanneer je thuis bevalling toch last minute een ziekenhuis bevalling wordt, je wat extra ondersteuning wil omdat er toch ingeleid gaat worden of als je je gewoon ineens bedenkt dat je graag een doula aan je/jullie zijde wil. Meer weten: scroll naar pakketten en de FAQ of stel je vraag via Whatsapp.
Beschikbaarheid last minute geboorte support
In September 2023 heb ik volop beschikbaarheid voor last minute geboorte support. Meer info bij pakketten en de FAQ of stel je vraag via onderstaande knop:
Beschikbare geboorte support / doula plekken in 2024
Uitgerekende datum/periode in het eerste half jaar van 2024?
- Januari: 2 plekken beschikbaar
- Februari: vol
- Maart: vol
- April/Mei/Juni: niet beschikbaar
review
In het begin had ik nooit van een doula gehoord. Nadat ik informatie had ik gewonnen had ik eerst beetje twijfels maar na een gesprek met Marleen waren die twijfels weg genomen. Als aanstaande ouders hadden we geen ervaring en mijn vriendin vond het allemaal erg spannend. We wisten niet wat op ons pad zou komen. Voorafgaand aan de bevalling hebben we gesprekken gehad met Marleen en zij kon ons een stuk geruster stellen en vertellen wat ons eventueel te wachten zou staan. Ze kon de stress bij ons verlagen. Op de dag van de bevalling was ze aanwezig en het was een zegen om haar bij ons te hebben. Ze is aanwezig maar tegelijk ook kalm op de achtergrond zodat de ouders centraal staan. Als aanstaande vader heb je wel gehoord over hoe je moet helpen maar in werkelijkheid loopt het toch allemaal anders. Marleen kon mij op zulke momenten goed bijsturen. Ze stuurde op zo'n manier aan dat ik mijn vriendin beter kon ondersteunen tijdens weeën. Dat gaf ons een betere band. Al met al heeft het er toe geleid dat de bevalling ontzettend goed is verlopen omdat Marleen veel rust heeft kunnen brengen.

Welk DOULA pakket past bij jou?
Doula VIP
Een alles-in-1 pakket zodat jij met vertrouwen uit kunt kijken naar de bevalling. Zo gaan we uitgebreid aan de slag met een optimale voorbereiding en mag je me bellen met al je zorgen of vragen. Vanaf zwangerschaps week 37 ben ik dan 24/7 beschikbaar en heb je gedurende de bevalling mij als vertrouwd gezicht naast je.
Vraag me naar de betalingsmogelijkheden 🙂
- 4 Persoonlijke sessies
- Ontspanningstechnieken
- Het onderbewustzijn
- Jouw geboorte DNA
- Een vertrouwd gezicht tijdens de bevalling
- Geboorte (video)verslag
- Kraam visite
- Hoe is het u bevallen? Evaluatiegesprek
Holding space XL
Dit pakket vult het VIP pakket aan met ‘op behoefte’ extra gesprekken, massages en energetische healings (dus je krijgt en het VIP pakket en dit pakket) en is voor jou (en jouw partner) als:
- Je begrijpt dat er tijdens de zwangerschap onverwerkte stukken omhoog komen en je daar samen met iemand naar wil kijken
- Je begrijpt dat de eerste 1000 dagen van je kindje super belangrijk zijn maar je dat ook los kunt laten
- Je open staat voor energetische healing
- Je/ jullie al aan de band met je kindje willen werken tijdens de zwangerschap
- Je open staat voor metafysisch contact met je kindje in de buik of dat al hebt
- Je/jullie in samenspraak met je kindje beslissingen willen maken
Last minute
Let op, want dit wil je weten: Ik bewaar namelijk ruimte in mn leven speciaal voor deze vorm van geboorte support. Ik houd van snel schakelen en precies op het juiste moment op de juiste plek zijn, daarom is dit mijn aller favorietste pakket. Lees in de FAQ hieronder meer over het hoe, wat een waarom. Resoneert het voor je? Aarzel dan niet om me een appje te sturen en te vragen naar mijn beschikbaarheid.
- Kennismaken
- persoonlijke voorkeuren bespreken
- Bekend met de gang van zaken in de ziekenhuizen in `Twente
- Bereikbaar voor vragen
- Een vertrouwd gezicht tijdens de bevalling
- Geboorte (video)verslag
- Kraam visite
Veelgestelde vragen
Er zijn een aantal verschillen tussen een verloskundige of andere medisch zorgverlener en een doula:
1. Waar een verloskundige medisch en fysiek zorgt dat alles goed gaat rondom de zwangerschap en bevalling, richt een doula zich op het welzijn (het mentale deel) van de zwangere en haar eventuele partner, met name tijdens een bevalling. Een doula is dus een aanvulling op het geboorte team.
2. Bij een verloskundigen praktijk of in het ziekenhuis weet je voorafgaand aan de bevalling niet welke verloskundige of gynaecoloog erbij zal zijn. Ook gaat de verloskundige vaak nog weg tijdens de bevalling. In het ziekenhuis gebeurt dit zelfs vaker dan thuis.
Beiden is bij een doula niet het geval. Je leert de doula al goed leren kennen tijdens de voorbereiding, er is dan een band opgebouwd en de doula blijft gedurende de hele bevalling bij jullie. Eén vertrouwd gezicht aan je zijde tot nadat het kindje is geboren en de doula zeker weet dat het goed met jullie gaat.
3. Een doula kijkt met andere ogen naar het beval proces. Dat is logisch, omdat een doula zich bezig houdt met het welzijn van de barende en haar partner. En daar staat het fysieke deel van een bevalling niet los van, dus ook daar kijkt een doula net iets anders naar en dat werkt bijzonder fijn als aanvulling op de adviezen van een verloskundige. Om daar zoveel mogelijk uit te halen heb ik bijvoorbeeld bijscholingen bij Spinning Babies® en Body Ready Method® gedaan.
Beide methodes die zich specialiseren in het optimaliseren van 1. de ligging van de baby en 2. het zo veel mogelijk ruimte maken in het bekken tijdens de bevalling. Deze twee punten zijn met elkaar verbonden. Ligt bijvoorbeeld het kindje niet helemaal lekker voor de uitgang dan gaat het moeder lichaam of heel hard of niet meer aan het werk om die baby in de juiste positie te krijgen. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar het belangrijkste is dat met de juiste houdingen we heel veel ruimte kunnen maken voor die baby om de juiste positie te pakken. En dat begint al tijdens de zwangerschap. Daarom krijg je van mij oefeningen voor thuis mee die je helpen je lichaam klaar te maken voor de bevalling.
Ps, wist je dat je tijdens het persen de meeste ruimte maakt in het bekken wanneer je in een houding zit, ligt of staat waarbij je je knieën naar binnen houdt (tegen of richting elkaar) en je voeten naar buiten? Daar is een pindabal super handig voor!
Stel: de geplande thuisbevalling wordt last minute een ziekenhuis bevalling (bij overtijd gaan bijvoorbeeld), of je ziet ineens enorm op tegen de bevalling en je weet ‘dit gaat niet lang meer duren’, of je wordt ingeleid en zou daar wat extra ondersteuning bij willen.
Hoe fijn is het dan dat dat gewoon mogelijk is? En eigenlijk maakt de aanleiding niet uit. Ik vind het ook helemaal een legitieme reden als je tijdens de 41e week van je zwangerschap ineens bedenkt dat je doula support bij de bevalling wil.
Voor mij werkt het zo last minute heel goed.
Ik vind het namelijk heerlijk om snel te schakelen en weet bijna altijd wel last minute tijd te maken. Dat komt omdat ik veel tijd en ruimte open laat om dingen te laten ontstaan.
Resoneert dit voor je? Voel je hier wat bij? Dan zit onze samenwerking waarschijnlijk al in de energie. Aarzel dus niet om me een berichtje te doen om te checken wat mijn beschikbaarheid is. Voor je het weet sta ik dezelfde avond nog bij je op de stoep 🙂
Ervaringen:
– Marlien, 41,5 weken, vond het toch wel fijn om een doula bij de bevalling te hebben die nu ingeleid zou worden:
‘Ik adviseer nu zo na de bevalling iedereen een TENS en een doula Marleen. Ik vergelijk Marleen met een soort warme prive verpleegkundige. Ze weet waar alles ligt in het ziekenhuis en er worden allemaal dingen geregeld zoals ballen en het bed dat vanalles kan zodat ik in zo fijn mogelijke houdingen kon zitten. Dat waren dingen waar wij helemaal niet wisten dat het mogelijk was, dus dit en het feit dat ze de hele tijd bleef was zo fijn, met als zeer gewenst bij effect dat de kraam periode ook heel fijn was’!
– Ella, 42,1 weken, de droombevalling thuis moest toch verplaatsen naar het ziekenhuis omdat ze overtijd ging:
‘We namen de beste beslissing die we konden nemen en huurden last minute een doula in’.
Lees Ella’s beval verhaal op vrijegeboorte.nl.
Het beeld van geboorte voorbereiden en zwangerschapscursus is vaak dat yoga-achtige waarbij de man achter de vrouw moet zitten mee puffen. Dat gaan wij absoluut niet doen! Deze voorbereiding is heel geschikt voor mannen, de uitleg is concreet en je krijgt praktische handvaten.
Een aantal reacties van mannen:
“Logisch verhaal, makkelijk te volgen. Ik was bang dat we zweverig zouden gaan doen, maar niks was minder waar “
“Had ik dit maar eerder geweten! Ik kan zoveel meer doen dan er alleen maar bijzitten” (eerdere bevallingen gehad)
Jazeker!
Als Enschedese kom ik het meest bij het MST waar ik met de zorgverleners goede contacten onderhoud en fijne samenwerkingen heb. Ook bij het ZGT voel ik me altijd zeer welkom.
Wist je dat beide ziekenhuizen een tal van mogelijkheden hebben als het gaat om beval ondersteuning? Ik noem ze, samen met een paar tips, even voor je op:
Verlosafdeling MST:
- Vraag naar de mogelijkheden voor verschillende houdingen icm het bed. Er is een informatie kaart op de kamers beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een stang op het bed laten bevestigen om aan/overheen te hangen.
- Aanwezige hulpmiddelen (op aanvraag): kruiken, warme doeken, washandjes, mogelijkheid om licht te dimmen, zitbal, aromatherapie, bevalbad (extra kosten, vraag er vast telefonisch naar als je gaat bevallen en onderweg bent) en een pindabal (handig voor houdingen afwisselen als je niet meer van het bad kan).
- Elke kamer heeft een douche en toilet. Sommige kamers hebben een ligbad waar je tijdens de weeën gebruikt van kunt maken ( niet tijdens de persfase, daarvoor heb je een bevalbad nodig). Geef het van te voren telefonisch al aan als je daar gebruik van wil maken.
- Als je in MST kiest voor een ruggenprik, houd er dan rekening mee dat het tot een uur kan duren voordat de ruggenprik is ingebracht en werkt, vanaf het moment dat je erom vraagt. In MST ga je namelijk naar de pre-operatieve kamer, waar de anesthesist de ruggenprik plaatst. Tip van de doula: Overweeg je een ruggenprik? Vraag je (beval)partner dan om regelmatig te controleren hoe lang je denkt dat je het nog kunt volhouden voordat de ruggenprik beschikbaar is. Zo kun je hierop anticiperen.
Verlosafdeling ZGT:
- Er is een vast beval bad aanwezig. Geef je bij binnenkomst of telefonisch aan dat je daar graag gebruik van zou willen maken dan gaan ze daar hun best voor doen.
- Tijdens een verbouwing van het ZGT een aantal jaar geleden mocht het zorgpersoneel meedenken over de inrichting van de nieuwe verloskamers en dat is te merken, de kamers zijn heel logisch en licht ingedeeld.
- Elke kamer heeft een douche en toilet. Sommige kamers hebben een ligbad waar je in mag tijdens de weeën fase maar niet tijdens de persfase, geef het van te voren aan als je daar gebruik van wil maken.
- Op elke kamer is een zitbal aanwezig. Op aanvraag ook washandjes, kruiken en warme doeken.
- Als je in ZGT kiest voor een ruggenprik, komt de anesthesist naar je kamer. Houd er rekening mee dat dit even kan duren, aangezien de anesthesist soms met spoedgevallen te maken heeft of bij een operatie moet zijn. Dezelfde tip geldt hier als bij MST: bereid je hierop voor.
Voor beide ziekenhuizen (voor alle ziekenhuizen eigenlijk) geldt:
- Het is altijd mogelijk om een verloskamer huiselijker en persoonlijker te maken, want er zijn best wat items die je mee kunt en mag nemen om dat te doen. Een greep uit de items die ik zoal heb langs zien komen tijdens mijn werk: Led-kaarsjes, een kussen (en geur) van thuis of van de partner, foto’s van gezinsleden, geurtjes en olietjes, affirmatie / mantra kaarten (slingers, soms zelf gemaakt), posters, muziek met boxje en de alom bekende zoutlamp (maar een andere dimbare lamp kan ook natuurlijk ;)) Wil je zeker weten of wat jij hebt bedacht mee mag? Check het tijdens controle gesprekken bij je zorgverlener.
- Soms is er de mogelijkheid vooraf een rondleiding te krijgen op de verlosafdeling van het MST en ZGT. Vraag ernaar.
- Over het algemeen is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Vraag het personeel gerust naar andere hulpmiddelen of opties. Ze zijn er om te helpen.
- Soms gaan dingen ineens heel snel of kan jij/jullie je overweldigd voelen. Ook hier mag je vragen stellen. Voor zorgpersoneel zijn de dingen die ze doen soms heel gewoon omdat ze die dagelijks doen, terwijl het voor jullie misschien beangstigend of overweldigend is. Geef je grenzen aan en vraag naar mogelijkheden. Je weet het vaak niet maar om een voorbeeld te geven: een infuus met weeënopwekkers kan ook langzamer opgevoerd worden dan men standaard doet, of zelfs weer teruggeschakeld worden. Er is zoveel mogelijk in overleg! Gebruik eventueel de BRAINS poster om in gesprek te blijven met je zorgverlener.
Het is een soort geboorteplan plus. In het geboorte DNA noteren we al jouw wensen en bijzonderheden (fysiek en mentaal) rondom de geboorte, die we tijdens de voorbereiding helder maken. Met het geboorte DNA is iedereen van het geboorte team volledig op de hoogte en kunnen jouw zorgverleners zo goed mogelijk rekening houden met wat voor jou werkt.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden een (deel van een) doula traject of een zwangerschapscursus. Vraag me naar de mogelijkheden.
Ik werk vanuit Enschede. Dat betekent voor doula cliënten dat het handig is om binnen een straal van ongeveer 30 minuten rijden te wonen (of bevallen). Op deze manier kan ik een aanrijdtijd garanderen van 60 minuten zodra de bevalling begint.
Ongeveer van Winterswijk, tot Rijssen en Deventer tot Hardenberg en Tubbergen of zelfs over de grens richting Duitsland rijd ik dus prima naar je toe.
Wil jij mij super graag als doula maar woon je verder weg? Dan heb ik meer tijd nodig om bij je te komen als de bevalling begint. Als jij/jullie daarvoor openstaan kunnen we daar afspraken over maken.
Heb je een klacht over een doula? Neem dan contact op met de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Iedereen mag een klacht indienen.
Heb je een klacht over een verloskundige, kraamverzorgster of ziekenhuis (personeel) en heb je al contact gehad met de organisatie waar zij voor werken? Dan is het ook mogelijk om eens te kijken wat de geboortebeweging voor jou kan betekenen.
I do(ula).
Are you looking for a birth doula that can support you in English? I’m your girl. If English is your native language or you speak another foreign language but can manage in english? I will receive you with open arms.
Giving birth in an unfamiliar country can be quite the challenge and sometimes even a bit scary.
I’ve worked with English speaking clients before and i;ve experienced that a birth doula can be such a great asset to your birth team when you don’t understand de Dutch language fully (yet). I can help you translate information, even during birth, help you understand the dutch birth care system and give your the support you need for a soft landing for your baby.
Heb je nog een andere vraag of wil je meer weten over Majansen neem dan contact met mij op.
