Ga naar de inhoud
Home » Blog » Pijnbestrijding bevalling: Au naturel met de TENS

Pijnbestrijding bevalling: Au naturel met de TENS

Veel zwangeren willen graag minder pijn tijdens de bevalling. Daar kan de geboorte TENS mee helpen. De TENS is een apparaat die door middel van elektrische prikkels werkt als pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Wist je dat het lichaam zelf pijnbestrijding in kan zetten tijdens de bevalling? En wist je ook dat je daar zelf aan bij kan dragen?

Hoe de TENS pijnbestrijding werkt:

De geboorte TENS is een klein apparaatje met een afstandsbediening en plakelektrodes die je op je rug plakt tijdens de bevalling. Tussen de weeën door staat de TENS op de burst functie. Zo zorgen de elektrische prikkels ervoor dat er meer endorfine (= lichaamseigen pijnstiller) wordt aangemaakt. Het is dan de bedoeling dat je een aangename prikkel voelt. De intensiteit kun je zelf instellen. And baby, we want endorfine tussen de weeen door hoor! Dat is wanneer de endorfine namelijk aangemaakt wordt (en niet tijdens de weeen).

Tijdens de weeën kun je de TENS ‘boosten’ met de boost knop. Pijnprikkels die tijdens de weeën binnenkomen via de huid, worden door het brein eerder opgepikt dan de wee-prikkels en op die manier blokkeren ze eigenlijk de weeën pijn.

Misschien is het wat voor jou? Je kunt ze online kopen. Soms zelfs vergoed door een zorgverzekeraar, maar ze zijn ook goed via marktplaats te verkrijgen of in de buurt te huren. 

Voor mijn eigen doula cliënten neem ik hem altijd kosteloos mee naar de bevalling en daar wordt graag gebruik van gemaakt.

TENS tips

Ga je de TENS gebruiken? Hier een aantal tips:

– Zet hem op het juiste moment aan! Te vroeg kan averechts werken en te laat, tja.. dan werkt het niet meer ;). Zodra de weeën een goed ritme hebben kun je hem erop plakken.
– Een fijn team zijn met je partner? Vraag of hij/zij/hen de TENS willen bedienen. Jij moet dan wel een seintje geven als de boost knop ingedrukt moet worden 😉
– Let goed op de voorschriften. Zo mag je bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen, epileptische aandoeningen of het gebruik van een pacemaker geen TENS apparatuur gebruiken.
– Ook onder de douche of in bad is niet zo’n goed idee! Maarrrrrr.. ze doen het vaak wel goed samen met het ziekenhuis apparatuur. Vraag het altijd van te voren even na bij je zorgverlener.

Ervaringsverhaal

Client met TENS

Je ziet hier de foto van een prachtige rug, haha! Deze rug is van een client tijdens haar bevalling. Op dit moment was de TENS volle bak nodig. De weeën waren begonnen om twee uur ’s nachts. Eerst nog rustig en om 05:30 uur ontmoetten we elkaar in het ziekenhuis. Daar duurde het nog even voordat er een goed ritme in de weeën kwam. De verloskundige had om 08:35 tijdens een touché geconstateerd dat er 5 cm ontsluiting was. Er werd toen voorgesteld om op de zij te gaan liggen (soms een goeie houding omdat het hoofdje van het kindje dan net op een iets andere manier tegen de baarmoedermond komt).

Het duurde nog geen 10 minuten voordat ze zei: “Jongens, ik houd dit niet lang vol hoor. Mag ik die TENS”? Binnen no-time werd de TENS aangesloten met behulp van verloskundige en kraamzorg. De barende wilde graag dat ik de TENS voor haar bedien en het apparaat deed meteen zijn werk. Mama werd rustig tussen de weeën door. Gaf mij aan wanneer er weer een wee begint en zo zaten we eigenlijk heel fijn en sereen. Voor ongeveer een half uurtje. Want dan lijkt het er ineens op dat het heel hard gaat.

Hij moet nu aan!

De verloskundige was niet op de kamer, maar de kraamverzorgster heeft haar gebeld en stelde voor om de TENS uit te zetten. De barende vond dit goed dus ik zette hem uit, en METEEN kreeg ze een ontstelde blik in haar ogen en begon ze tegen me te schreeuwen: “Neeeee!! Aan! Hij moet aan! Zet hem aan!!!!! Alsjebliefttttt. Nuuuu..”

Nou mensen, als je weet hoe de TENS werkt, dan weet je ook dat die niet met één druk op de knop aan is. Je moet hem steeds sterker zetten. En omdat madame er zo vreselijk aan onderdoor leek te gaan ramde ik natuurlijk als een idioot op die knopjes terwijl ik haar aankeek en ze nog steeds zei: “Marleen zet hem aan”! Ik nog steeds aan het rammen zei: “Dat doe ik, dat doe ik”. De tijd leek voorbij te kruipen, terwijl we in feite misschien maar een halve minuut zo bezig waren.

Natuurlijke pijnbestrijding tijdens bevalling: YAY!

Natuurlijke pijnbestrijding tijdens de bevalling met de geboorte TENS is dus mogelijk, maar zeker niet de enige mogelijkheden. Als dit iets is waarin je geïnteresseerd bent dan raad ik je aan om je in te lezen over beval hormonen. Een cursus of doula kan je nog meer uitleggen over hoe dat werkt. Kennis kan echt helpen bij pijnbestrijding and last but not least: Bereid je voor op het onverwachte met deze tips en maak een beval plan gericht op eigen regie en communicatie met de zorgverlener. Een sjabloon daarvoor vind je hier.

Meer MaJansen/Marleen:
Readings & healings
Babyfluisteraar
Zwanger/e-book
Samenwerken
Over mij

Volg me op instagram



.

Meest recente berichten:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *