Ga naar de inhoud

Vind een doula in Twente

Vind een doula in Twente

Lieve lezer, 

Als je op deze pagina terecht bent gekomen ben je waarschijnlijk op zoek naar een doula in de omgeving van Twente.. en daar help ik je graag bij. 

Ik heb 3 jaar als doula gewerkt in het mooie Twente en ben nog nauw verbonden met de club van doula’s hier in de omgeving. Prachtige vrouwen met een voorliefde voor geboortes en coaching die met veel passie en warmte voor jou klaar staan. 

Doula Marleen

Bij het kiezen van een doula is het allerbelangrijkst dat je een klik hebt met je doula. Begin daarom eerst met een kennismakingsgesprek. Heb je geen idee waar je op moet letten? Bekijk dan eens deze checklist op het zwangerenportaal. Ook kun je altijd checken of een doula is aangesloten bij de NBVD. Op die manier weet je of jouw doula een gedegen opleiding heeft gedaan. Dit kun je natuurlijk ook aan je doula vragen. 

Meer lezen over wat een doula precies voor je kan doen doe je in mijn blog: doula in Twente.

Scroll hier beneden naar veelgestelde vragen voor een overzicht van de vragen die ik vaak kreeg tijdens mijn werk als doula.

De doula's van Twente vind je hier

Hoewel ik niet meer ‘doula’  laat ik mijn passie voor zwangerschappen, geboortes en baby’s niet helemaal los. Je kunt dan ook nog terecht bij me voor verschillende consulten of ceremonies rondom dit onderwerp. Kijk daarvoor gerust even rond op mijn site. Wil je ondertussen ook heel graag continue support tijdens je bevalling, dan stel ik je graag voor aan de doula’s van Twente:

Wilma Kremer | Enschede | www.doulabegeleidingtwente.nl/ 

Marianne Nijeboer | Wierden |  serendipity-geboortebegeleiding.nl

Sanne Bosch | Oldenzaal | sannebosch.nl/

Maudy Rademaker | Almelo | www.maudyvoormamas.nl

Marieke Lamain | Enschede | Praktijkinjouwhanden

Silke Neudam | Losser | ZorgvanSilke

Ervaringsverhaal van een papa


In het begin had ik nooit van een doula gehoord. Nadat ik informatie had ik gewonnen had ik eerst beetje twijfels maar na een gesprek met doula Marleen waren die twijfels weg genomen. Als aanstaande ouders hadden we geen ervaring en mijn vriendin vond het allemaal erg spannend. We wisten niet wat op ons pad zou komen. Voorafgaand aan de bevalling hebben we gesprekken gehad met onze doula en zij kon ons een stuk geruster stellen en vertellen wat ons eventueel te wachten zou staan. Ze kon de stress bij ons verlagen. Op de dag van de bevalling was ze aanwezig en het was een zegen om haar bij ons te hebben. Ze is aanwezig maar tegelijk ook kalm op de achtergrond zodat de ouders centraal staan. Als aanstaande vader heb je wel gehoord over hoe je moet helpen maar in werkelijkheid loopt het toch allemaal anders. Marleen kon mij op zulke momenten goed bijsturen. Ze stuurde op zo'n manier aan dat ik mijn vriendin beter kon ondersteunen tijdens weeën. Dat gaf ons een betere band. Al met al heeft het er toe geleid dat de bevalling ontzettend goed is verlopen omdat onze doula veel rust heeft kunnen brengen.
Een doula is een echte aanrader!!
met
Peter
Nu papa van een tweeling

Veelgestelde vragen doula's in Twente

Er zijn een aantal verschillen tussen een verloskundige of andere medisch zorgverlener en een doula: 

1. Waar een verloskundige medisch en fysiek zorgt dat alles goed gaat rondom de zwangerschap en bevalling, richt een doula zich op het welzijn (het mentale deel) van de zwangere en haar eventuele partner, met name tijdens een bevalling. Een doula is dus een aanvulling op het geboorte team. 

2. Bij een verloskundigen praktijk of in het ziekenhuis weet je voorafgaand aan de bevalling niet welke verloskundige of gynaecoloog erbij zal zijn. Ook gaat de verloskundige vaak nog weg tijdens de bevalling. In het ziekenhuis gebeurt dit zelfs vaker dan thuis.

Beiden is bij een doula niet het geval. Je leert de doula al goed leren kennen tijdens de voorbereiding, er is dan een band opgebouwd en de doula blijft gedurende de hele bevalling bij jullie. Eén vertrouwd gezicht aan je zijde tot nadat het kindje is geboren en de doula zeker weet dat het goed met jullie gaat.

3. Een doula kijkt met andere ogen naar het beval proces. Dat is logisch, omdat een doula zich bezig houdt met het welzijn van de barende en haar partner. En daar staat het fysieke deel van een bevalling niet los van, dus ook daar kijkt een doula net iets anders naar en dat werkt bijzonder fijn als aanvulling op de adviezen van een verloskundige. 

Ps, wist je dat je tijdens het persen de meeste ruimte maakt in het bekken wanneer je in een houding zit, ligt of staat waarbij je je knieën naar binnen houdt (tegen of richting elkaar) en je voeten naar buiten? Daar is een pindabal super handig voor! Doula weetjes 😉

 

“Had ik dit maar eerder geweten! Ik kan zoveel meer doen dan er alleen maar bijzitten” (eerdere bevallingen gehad)

Partners voelen zich vaak machteloos tijdens een geboorte . Ze zien hun geliefde hard werken en weten niet wat ze kunnen doen om hun partner te ontlasten. Ook kan het voor partners heel spannend zijn. Een doula zet jou als partner juist op de plek waar je jouw geliefde het beste kunt ondersteunen. Ze vervangt jou niet, en ook de verloskundige of kraamzorg niet. Ze zorgt er juist voor dat iedereen zijn werk zo optimaal mogelijk kan doen zodat de barende zich helemaal over kan geven aan haar beval bubbel.

Een aantal reacties van mannen (ook over de voorbereiding): 

“Logisch verhaal, makkelijk te volgen. Ik was bang dat we zweverig zouden gaan doen, maar niks was minder waar ” – Joris

“Ik had geen idee dat ik zoveel voor mijn vrouw kon doen. We waren echt een team. We hebben dit samen gedaan, de geboorte van onze dochter” – Dylan

 

Jazeker! 
Als Enschedese kwam ik het meest bij het MST waar ik met de zorgverleners goede contacten onderhield en fijne samenwerkingen had. Ook bij het ZGT voeldel ik me altijd zeer welkom. 

Wist je dat beide ziekenhuizen een tal van mogelijkheden hebben als het gaat om beval ondersteuning? Zo hebben beide ziekenhuizen draadloze CTG’s (hart en weeën monitordoppen die met banden om je buik komen). Heel fijn voor je bewegingsvrijheid.  Ik noem er, samen met een paar tips, nog een paar voor je op: 

Verlosafdeling MST:

  1. Vraag naar de mogelijkheden voor verschillende houdingen icm het bed. Er is een informatie kaart op de kamers beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een stang op het bed laten bevestigen om aan/overheen te hangen.
  2. Aanwezige hulpmiddelen (op aanvraag): kruiken, warme doeken, washandjes, mogelijkheid om licht te dimmen, zitbal, aromatherapie, bevalbad (extra kosten, vraag er vast telefonisch naar als je gaat bevallen en onderweg bent) en een pindabal (handig voor houdingen afwisselen als je niet meer van het bad kan).
  3. Elke kamer heeft een douche en toilet. Sommige kamers hebben een ligbad waar je tijdens de weeën gebruikt van kunt maken ( niet tijdens de persfase, daarvoor heb je een bevalbad nodig). Geef het van te voren telefonisch al aan als je daar gebruik van wil maken.
  4. Als je in MST kiest voor een ruggenprik, houd er dan rekening mee dat het tot een uur kan duren voordat de ruggenprik is ingebracht en werkt, vanaf het moment dat je erom vraagt. In MST ga je namelijk naar de pre-operatieve kamer, waar de anesthesist de ruggenprik plaatst. Tip van de doula: Overweeg je een ruggenprik? Vraag je (beval)partner dan om regelmatig te controleren hoe lang je denkt dat je het nog kunt volhouden voordat de ruggenprik beschikbaar is. Zo kun je hierop anticiperen.

 

Verlosafdeling ZGT:

  1. Er is een vast beval bad aanwezig. Geef je bij binnenkomst of telefonisch aan dat je daar graag gebruik van zou willen maken dan gaan ze daar hun best voor doen. 
  2. Tijdens een verbouwing van het ZGT een aantal jaar geleden mocht het zorgpersoneel meedenken over de inrichting van de nieuwe verloskamers en dat is te merken, de kamers zijn heel logisch en licht ingedeeld.
  3. Elke kamer heeft een douche en toilet. Sommige kamers hebben een ligbad waar je in mag tijdens de weeën fase maar niet tijdens de persfase, geef het van te voren aan als je daar gebruik van wil maken.
  4. Op elke kamer is een zitbal aanwezig. Op aanvraag ook washandjes, kruiken en warme doeken. 
  5. Als je in ZGT kiest voor een ruggenprik, komt de anesthesist naar je kamer. Houd er rekening mee dat dit even kan duren, aangezien de anesthesist soms met spoedgevallen te maken heeft of bij een operatie moet zijn. Dezelfde tip geldt hier als bij MST: bereid je hierop voor.

Voor beide ziekenhuizen (voor alle ziekenhuizen eigenlijk) geldt:

  1. Het is altijd mogelijk om een verloskamer huiselijker en persoonlijker te maken, want er zijn best wat items die je mee kunt en mag nemen om dat te doen. Een greep uit de items die ik zoal heb langs zien komen tijdens mijn werk: Led-kaarsjes, een kussen (en geur) van thuis of van de partner, foto’s van gezinsleden, geurtjes en olietjes, affirmatie / mantra kaarten (slingers, soms zelf gemaakt), posters, muziek met boxje en de alom bekende zoutlamp (maar een andere dimbare lamp kan ook natuurlijk ;)) Wil je zeker weten of wat jij hebt bedacht mee mag? Check het tijdens controle gesprekken bij je zorgverlener.
  2. Soms is er de mogelijkheid vooraf een rondleiding te krijgen op de verlosafdeling van het MST en ZGT. Vraag ernaar.
  3. Over het algemeen is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Vraag het personeel gerust naar andere hulpmiddelen of opties. Ze zijn er om te helpen.
  4. Soms gaan dingen ineens heel snel of kan jij/jullie je overweldigd voelen. Ook hier mag je vragen stellen. Voor zorgpersoneel zijn de dingen die ze doen soms heel gewoon omdat ze die dagelijks doen, terwijl het voor jullie misschien beangstigend of overweldigend is. Geef je grenzen aan en vraag naar mogelijkheden. Je weet het vaak niet maar om een voorbeeld te geven: een infuus met weeënopwekkers kan ook langzamer opgevoerd worden dan men standaard doet, of zelfs weer teruggeschakeld worden. Er is zoveel mogelijk in overleg! Gebruik eventueel de BRAINS poster om in gesprek te blijven met je zorgverlener. 

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een (deel van een) doula traject of een zwangerschapscursus. Vraag je doula naar de mogelijkheden.

Heb je een klacht over een doula? Neem dan contact op met de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Iedereen mag een klacht indienen. 

Heb je een klacht over een verloskundige, kraamverzorgster of ziekenhuis (personeel) en heb je al contact gehad met de organisatie waar zij voor werken? Dan is het ook mogelijk om eens te kijken wat de geboortebeweging voor jou kan betekenen.

Please contact me for the options

Heb je nog een andere vraag of wil je meer weten over Majansen neem  contact met mij op.