Ga naar de inhoud
Home » Blog » Holding space – het verschil tussen een doula en een coach

Holding space – het verschil tussen een doula en een coach

Deze week had ik een gesprek met een van mijn geboorte-doula cliënten die zelf coach is. Ze vertelde dat ze mijn benadering als erg prettig ervaarde en vanuit daar ging ons gesprek over het verschil tussen een doula en een coach: ‘Holding space’.

Ruimte bewaken

Een fijne Nederlandse vertaling voor ‘holding space’ is er niet echt. Het is het namelijk allemaal net niet: ruimte vasthouden, ruimte geven, ruimte maken, ruimte creëren -> Dit omvat het juiste gevoel gewoon niet.

‘Ruimte bewaken’ komt dan nog het dichtst in de buurt, hoewel je bij een bewaker misschien associaties van gevangen zitten krijgt. Dat is het natuurlijk helemaal niet. Holding space is veel liever en zachter. Het is meer het ondersteunen en dragen van de ruimte om iemand heen. Alsof even de tijd stil gezet wordt in de juiste omstandigheden die iemand voor zijn proces en de dingen die zich daarin aandienen nodig heeft.

“Often the hardest thing about holding space is that is can feel like doing nothing”

Heather Plett

“Vaak is het moeilijkste van holding space dat het kan voelen alsof je niks doet”

Alsof je niks doet bij holding space 😉

Als geboorte doula ben ik er tijdens de bevalling voor de barende, de partner en de baby. Het is intuïtief en specialistisch werk. Aan de ene kant ken ik het beval proces en mijn cliënten. Aan de andere kant observeer ik en voel ik mee. Wat is er nodig? Is er wel wat nodig? Want die barende vrouwen komen zo als vanzelf in hun bubbel, in hun eigen eigen intuïtie, dat ze zelf meestal gewoon weten wat ze moeten doen. Dat vertelt het lichaam ze en dat heb ik al zo vaak mogen meemaken dat ik weet: Daar kan ik op vertrouwen. No doubt. Bij elke barende. Gewoon volledig onvoorwaardelijk vertrouwen. Ons lichaam is wijs.

Vandaag de dag kunnen we soms ons lichaam niet meer goed horen. Alsof er wat ruis op de lijn zit. Dat is niet iets dat we bewust doen. Daar kunnen diep gewortelde onbewuste overtuigingen achter zitten. En weet je wat?.. Dat kan gewoon best ingewikkeld zijn. Helemaal niet iets waar de meeste mensen mee bezig zijn and well.. we can’t blame them.

Ik zeg maar altijd: in welk proces je ook zit, als je aan verandering werkt voor je zelf, dan is er iets onbewusts gaande. Iets waar je geen grip op hebt, want als dat wel zo was dan had je het allang veranderd.

Doula Marleen 'Holding Space'

Gewoon er zijn

De kracht van even niets doen – Heb jij dat al eens ervaren?
In mijn eigen helingsproces heb ik dit bijzondere concept vaak gevoeld. Op momenten dat ik het even niet wist of het gevoel had dat er iets aan zat te komen, maar ik er niet bij kon. Dat soort momenten. Ken je die? Die momenten die heel ongemakkelijk voelen. Dat je er helemaal kriegel van wordt zelfs soms. Ik heb geleerd voor mezelf, dat er dan vaak iets onbewusts, iets in het proces naar boven wil komen of er ergens iets in het lichaam verwerkt moet worden én dat daar ruimte voor nodig is. Dus hoe awkward het ook voelde, ik ging er echt mee en voor zitten. Even met dat gevoel zijn. Dit is ook wat er bedoeld wordt het ‘doorvoelen’ van een emotie.

Holding space

Afgelopen week mocht ik nog eens extra ervaren hoe goed holding space werkt bij én mijn zwangere client die ook coach is én ook tijdens een bevalling van een tweeling

De ouders van de tweeling kwamen namelijk last minute bij mij voor bevalling support. Ik leerde ze twee weken voor de bevalling kennen en dat was voor mij voor het eerst dat ik zo kort van te voren ingezet werd. Normaliter heb ik al minstens een paar maanden contact met de ouders, hebben we elkaar in de sessies uitbreid leren kennen en is er een vertrouwensband op die manier opgebouwd.

Deze keer hebben we dat in een rap tempo en veel minder uitgebreid gedaan, maar tijdens de bevalling en daarna bleef moeders me vertellen hoe blij dat ze was dat ik erbij was. Ze noemde me onmisbaar en ik voelde aan alles dat dat voor haar ook echt zo was. Ik deed dus niet zo veel, maar voor haar precies wat nodig was.

Maar jij bent toch ook coach?

Yes! En als coach kun je soms wat directiever zijn. Vele coaches geven advies en hebben ook programma’s die je kunt afnemen. Hoe past ‘holding space’ daar dan in?

Mijn doula-heid zit in elke cel gebakken van mijn wezen, dus als coach werk ik met methodes zoals systeem opstellingen of spiegel coaching, waarbij de ervaring en het proces van de coachee voorop staat. De methodes waar ik mee werk zijn eigenlijk ‘holding space’ methodes die voor elk client en elk proces geschikt zijn. Je zult mij dus ook nooit advies horen geven. Lijkt je dit een fijne methode? Zoek dan een coach die dit voor je kan doen of…..

Holding your own space?

Hoe kan je dit doen? Neem eens een avondje voor jezelf. Maak een fijne ruimte. Gooi er wat zelfcare bij, want lief zijn voor jezelf is liefde en zacht en vaak ook veilig. Vanuit die space kun je dan gaan zitten met jezelf. Wat gebeurt er dan als je niks doet? Observeer het eens. Zijn er gedachten? Waar gaan die naar toe? Zijn er sensaties in het lichaam? Heb je een rustige buik ademhaling nodig?

Gun het jezelf om op een klein onderzoekend avontuurtje te gaan, met jezelf, naar binnen en als er wat omhoog komt stel jezelf dan twee vragen:
1. Welke behoefte heb ik?
2. Wat heb ik nodig om daar wat mee te doen?

Succes 🙂

Lees hier meer over wat een doula voor je kan betekenen.

Meer MaJansen/Marleen:
Readings & healings
Babyfluisteraar
Zwanger/e-book
Samenwerken
Over mij

Volg me op instagram

Meer MaJansen blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *