Ga naar de inhoud
Home » Blog » 13! tips om je bevalling soepel te laten verlopen, waaronder een kam bevalling

13! tips om je bevalling soepel te laten verlopen, waaronder een kam bevalling

Willen we het niet allemaal? Een soepele, snelle bevalling zonder pijn? Een bevalling waar je met trots later over kunt vertellen aan je kind. Een kam bevalling kan misschien helpen, maar soepel, snel en pijnloos bevallen is niet altijd zomaar een goed ding. Over bevallen zeg ik vaak: de baby doet zijn deel, de moeder doet haar deel. Het is een samenwerking en een proces dat mede de band met je kindje schept. Tijdens het baren ontstaat er al zoveel. Kracht en zelfvertrouwen bij de moeder, die ze later in kan zetten voor liefde en bescherming. Kracht en vertrouwen bij de baby, wetend dat zijn lichaam de weg weet en die de basis vormt de rest van het leven van het kindje. Dat hele proces is er dus niet voor niks en voor de lezers die dit begrijpen; het is antwoord is dus nee. We willen het niet allemaal. Wat we vaak wel willen zijn de tools om het proces zo positief en fijn mogelijk te laten verlopen. Daar zet ik er een aantal voor je op een rijtje, waaronder de kam bevalling:

“If a woman doesn’t look like a goddess during labor,
then someone isn’t treating her right”

Ina May Gaskin

Voorbereiden

  1. Zet de toon
    Misschien is dit een open deur, maar veel mensen die ik spreek weten niet dat dit een verschil kan maken: sfeer managen. Stel je van te voren eens voor bij welke sfeer en zetting jij een prettig zou voelen als je aan het baren bent. Iedereen die zich veilig en prettig voelt in een omgeving kan makkelijker ontspannen. Ook in het ziekenhuis is er vaak veel mogelijk. Maak hier een plan voor. Is er een (beval)partner? Hoe kan die hieraan bijdragen? Neem je voorkeuren hiervoor op in een beval plan (Hoe dat te doen? Check via hier mijn e-book).
  2. Autonome mindset – eigen regie
    Niemand kan voorspellen hoe een bevalling kan verlopen en jij bent baas over jouw lichaam. Dat betekent zoveel als dat er gegarandeerd kan worden dat er onverwachte dingen zullen gebeuren en dat jij daar de regie over kunt nemen. Hoe je dat doet is aan jou. Ben jij het type dat beter gaat op niet weten wat er allemaal kan gebeuren en dus ‘fout’ kan gaan en voel je daarbij veel vertrouwen in het zorgpersoneel? Misschien ga jij juist goed op van te voren allemaal weten welke opties er zijn qua proces en pijnstilling en interventies? Of wil je graag vertrouwen op de wijsheid van jouw lichaam en de natuur zijn werk laten doen? Wat jouw doelstelling ook is; regie pakken kan altijd. En de sleutel voor regie is: communicatie! Schrijf daarom in je beval plan wat jouw doel is voor de bevalling, op welke manier je dat graag wil bereiken, waarom dat belangrijk voor je is en vooral hoe jij de regie wil behouden. Ik heb regelmatig met cliënten in het beval plan gezet dat eigen regie belangrijk voor ze is. Dat is echt helemaal geen gekke toevoeging. Bespreek ook alvast met je (beval)partner welke verdeling tussen jullie handig gaat zijn als het gaat om regie.

Zo’n bevalplan is voor zorgverleners bij voorkeur niet langer dan een A4tje. Een sjabloon daarvoor heb ik voor je in mijn e-book .

3. Mindset pijn en ontspanning
Er wordt vaak gesproken over het ‘opvangen’ van weeën, maar wat vind je hiervan: Als je een bal zou opvangen, wat doet je lichaam dan? Dat spant zich aan. Als je pijn hebt, span je je dan ook aan? Een gespannen lichaam ervaart meer pijn plus dat spanning in je spieren energie kost. Je wordt dus eerder moe. Dit is de reden waarom er vaak wordt gesproken over ontspanning tijdens de bevalling. Dat klinkt wellicht voor veel mensen raar, hoe kun je nu ontspannen tijdens een baring? Hallo?!? Maar toch een klein tipje van de sluier: Meer spanning en meer pijn maakt vaak onzeker. Het lichaam is gestressed en daardoor wordt er adrenaline afgegeven. Adrenaline blokkeert andere beval hormonen en zo is er al snel een negatieve spiraal. Daarom stel ik mijn cliënten voor het te hebben over het ontvangen van weeën. Dat klinkt al meteen minder heftig en deze dynamiek kun je toepassen door de hele bevalling heen. Merk je dat je in een negatieve spiraal komt? Wat heb je dan nodig om je weer prettig en veilig en ontspannen te voelen? Dit kun je voorbereiden, bijvoorbeeld door de stappen in mijn e-book te volgen.

Wat vergemakkelijkt de bevalling? Een goede voorbereiding

Optimale hormonen

3. Ontspanning tussen de weeën door.
Het hormoon endorfine wordt tussen de ween door aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor de zo belangrijke ontspanning in je lichaam én is een natuurlijk pijnstiller. Zorg er dus voor dat je tussen de weeën door optimaal kunt ontspannen. Bijvoorbeeld door: Massages, muziek, een geurtje, een warme kruik, knuffelen of zoenen (zelfs seks) met je partner, wiegen of slapen (yes, soms vallen barenden in slaap tussen de ween door). Vraag aan je beval partner of hij/zij je wil helpen spanning uit je lichaam te halen na de wee. (-meer lezen over hormonen)

4. Partners + oxytocine
De (beval)partner is de beste ondersteuner en oxytocine is het drijvende hormoon achter de weeën. Hoe maken we dit sommetje kloppend? Nou, oxytocine is ook het liefdes én knuffel hormoon. Je maakt het dus het meest aan tijdens aanrakingen en al helemaal van die van je partner. Daar kun je gebruik van maken tijdens de bevalling! Bespreek met je partner van te voren wat je fijn zou vinden. Knuffels? Hand vast houden? Of juist niet? Want we kennen allemaal wel dat voorbeeld van die partner die nou precies op z’n aller irritantst is tijdens de bevalling. Maar toch: Bij je partner voel je je als het goed is het meest op je gemak en veilig en dat heeft een positief effect op de bevalling. Dit onderzoek in 2018 in Colorado toonde aan dat alleen al de hand vasthouden van de partner tijdens de bevalling de pijn verlicht.

Praktische pijnverlichting

5. Steriel water injecties
Bij pijn in de rug kunnen deze injecties een uitkomst zijn. De verloskundige zet op vier plekken in boven de bil een prik en spuit daar steriel water in. Dit geeft zo’n 1,5 a 2 uur verlichting en kan daarna zo vaak herhaald worden als je wil. Niet elke verloskundige geeft deze injecties dus vraag het van te voren altijd even na bij jouw zorgverlener.

6. De geboorte TENS
De geboorte TENS is een klein apparaatje met een afstandsbediening en vier plakelektrodes die die je op je rug plakt. Tijdens de weeen kun je de TENS boosten. De pijnprikkels van de TENS komen dan binnen via de huid en worden op die manier eerder opgepikt door het brein dan de wee-prikkels. Op die manier blokkeren ze eigenlijk de weeën pijn.

7. Warm water: Een bad of douche
Warmte ontspant en op die manier geeft het verlichting. Stromend water is voor de één fijner dan
voor de ander. Zoek wat bij je past. Ik heb barende vrouwen uren onder de douche zien staan. In bad is het net iets makkelijk bewegen. Het is maar wat de voorkeur heeft en acht weet je: waarom niet allebei! Let wel dat na 1,5 a 2 uur het effect is uitgewerkt.

Wat vergemakkelijkt de bevalling: Warm water!

Kam bevalling

10. De kam bevalling
Hoe werkt het? Je kunt tijdens een wee een kam in je hand nemen en die ‘fijnknijpen’. Moeilijk is het niet: houd de kam in je hand met het puntkant iets onder het punt waar je vingers knikken als je een vuist maakt en knijp daarop ‘naar beneden’. Je kunt even oefenen waar je de punten het liefst wil hebben. Waarom het werkt? 1. Het zorgt voor afleiding. Je kunt je ergens anders op focussen dan op de weeën pijn. Een goed focus punt kan enorm helpen. 2. Net als bij de TENS komen pijnprikkels in de huid eerder je brein binnen dan de weeën prikkels. Zo worden de weeën prikkels als het ware overschreven. Een simpel en klein trucje waar vele barenden voor je al profijt van hebben gehad. Tadaaa! De kam bevalling 🙂

Ademhaling

11. Ademhaling
De juiste ademhaling kan je focus geven en je lichaam helpen ontspannen. Lees je erover in. Hypnobirthing technieken zijn met name effectief en ook Samen Bevallen heeft goede technieken. Mijn tip: blijf naar onderin je buik ademen. Bovenin komt er namelijk sneller spanning in je nek en schouders.

Dit kun je alvast oefenen. Doe bijvoorbeeld elke avond voor je naar bed gaat een ademhalingsroutine. Ga ergens comfortabel zitten. Sluit je ogen. Ontspan je lichaam en leg je handen op je buik. Neem een goeie, langzame ademteug door je neus. Let op dat je buik omhoog beweegt en niet je borstkas. Adem daarna uit door je mond. Herhaal dit zolang je wil. Als je wil kun je de ademhalingen krachtiger maken. Dit gaat namelijk waarschijnlijk ook gebeuren tijdens de bevalling. Voor de uitademing maak je dan een klein rondje met je lippen (alsof je gaat fluiten) en vul je je wangen. Zo kun je letterlijk de boel wegblazen.

Het is tijdens weeen vaak fijn, op het moment dat je de wee voelt afzakken, om zo’n laatste diepe teug te nemen en het gevoel van de wee weg te blazen. Oefen daarbij dat je daarna je schouders even optrekt en daarna laat zakken in ontspanning en je hebt je ontspanning tussen fase voor meer endorfine al te pakken. Voor deze oefen routine voeg je er nog een kleine yoga nidra ontspanning aan toe en je hebt voor jezelf een heerlijke ontspanning nachtrust. Jonges wat een vliegen in 1 klap!

Spinning babies

12. Beweging / houdingen afwisselen
Soms is het wel het laatste waar je aan wil denken tijdens de bevalling en is de houding die je hebt als je eenmaal goed zit, staat of ligt de enige die je wil hebben. Toch is er aangetoond dat beweging en het afwisselen van houdingen de ontsluiting bevordert. Waarom? Spinning Babies is hierin gespecialiseerd. Het gaat om ruimte creëren voor je baby in de verschillende stadia van de bevalling. Het bekken heeft bij de baarmoeder mond een andere vorm dan bij de uitgang van het baringskanaal. Daarom maakt een baby de spildraai. Baby’s hoofdje kan op verschillende manieren het bekken inzakken en sommige manieren betekenen meer werk dan anderen. Je kunt de baby daar bij helpen. Een baby heeft maar een millimeter nodig om de juiste weg te vinden of om de weg wat makkelijker te maken. Door houdingen en beweging af te wisselen help je de baby de juiste weg te vinden. Meestal voelt het lichaam zelf al hoe het wil bewegen.

Twee tips!:
1. Oefen van te voren vast wat houdingen met deze handige folder van de verloskundige.nl.
2. Op de site van Spinning Babies vind je aanvullende houdingen. De Forward Leaning Inversion is mijn favoriet. Mocht nou een zittende of liggende houding de enige optie voor jou zijn, dan kun je bijvoorbeeld met een pinda bal toch nog bewegen en je benen (dus je bekken) van houding veranderen terwijl je kunt blijven zitten of liggen! Super handig.

De doula

13. Een doula – continue zorg
Het beste peerd van stal, zoals we dan in Twente zeggen. Een doula of geboortecoach support je al tijdens de zwangerschap, bereidt de bevalling met je voor en is gedurende de hele bevalling aanwezig om je te ondersteunen. In Nederland is er in 2021 onderzoek bij 1000 barenden gedaan naar continue begeleiding tijdens bevallingen. Dat leverde korte bevallingsduur op, minder verzoeken om pijnstilling en minder keizersnedes op. In dit onderzoek was er sprake van een kraamverzorgster die gedurende de hele bevalling aanwezig was. Doula begeleiding voegt daar nog eens een uitgebreide voorbereiding en een opgebouwde vertrouwensband aan toe. Doula’s zijn wat dit betreft magische vrouwen want ze hebben aan één blik van jou genoeg om te zien wat je nodig hebt. In sommige gevallen kun je gebruik maken van verlengde kraamzorg tijdens de bevalling. Vraag bij je zorgverlener wat er mogelijk is.

Benieuwd of een doula wat voor je is? Hier lees je wat een doula zoal voor je kan doen!

Geen garantie

13. Zoals bij punt twee beschreven: Hoe de bevalling gaat verlopen is niet vooraf te voorspellen. Je voorbereiden op onverwachte dingen is daarom misschien wel het grootste goed als we het hebben over het proces van bevallen. Alle punten die hierboven genoemd staan geven dan ook geen garantie op een soepele bevalling. Ze garanderen ook niet dat het niet heftig gaat zijn of dat er dingen kunnen gebeuren die je van te voren niet wil. Het hoeft niet zo te gaan. De nummer 1 tip die ik voor je heb: LOSLATEN EN MEEBEWEGEN. Bevallen is loslaten, overgave en vaak het loslaten van onderbewuste dingen. Controle loslaten. Is het goed of slecht als je dit niet kunt? Geen van beide. Het is wat het is. Het onderbewustzijn is niet makkelijk en het heet niet voor niets onderbewustzijn, want als we het bewust wisten dan hadden we er wel wat mee gedaan. Ken je dat gevoel tijdens intieme moment met een geliefde, het moment dat je je eraan overgeeft? Dat gevoel bedoel ik.

Daarom: ’train’ jezelf vast op loslaten (Lord knows, dat je dat ook nodig hebt zodra de baby is geboren). Weet jij dat je moeite hebt met onverwachte situaties? Ga dan voor jezelf na wat je in zulke situaties nodig hebt om toch los te kunnen laten. Oefen ermee hoe dat voor je voelt. Bereid dit voor door het op te schrijven en ja.. ook dit mag in je beval plan.

Succes lieve mensen!

PS, ik heb voor bij barenden die onbewust niet makkelijk konden loslaten gezien dat dat makkelijker gaat zodra er een ruggenprik gegeven was. Medische interventies kunnen dan heel helpend zijn. Staar je niet blind op natuurlijk bevallen.

Marleen is doula (geboortecoach) in Enschede en Twente
.

Meer MaJansen/Marleen:
Readings & healings
Babyfluisteraar
Zwanger/e-book
Samenwerken
Over mij

Volg me op instagram

Meer blog fun:


Kam bevalling

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *