Help mijn kindje ligt in stuit! Wat is een stuitligging en waarom wil je misschien niet dat je kindje zo blijft liggen? Ennn.. welke tips bij stuitligging kunnen helpen zodat het kindje wellicht uit zichzelf draait?
Stuitligging
Tips stuitligging, but First things first. Een kindje ligt in stuit als het met de billen naar beneden ligt tijdens de zwangerschap. Tot week 33/34 van de zwangerschap hebben kindjes genoeg ruimte om elk moment te draaien. De meeste kindjes gaan vanaf dat moment dan ook met de billetjes naar boven en het hoofdje naar beneden ‘liggen’. Elk moment daarvoor is er wat betreft stuitligging ‘nog niet zoveel aan de hand’. Dan heeft je kindje nog tijd en ruimte om te draaien. Heb je bijvoorbeeld een klein kindje dan zou het ook nog wat later kunnen draaien en bij een groot kindje telt dat andersom. In elk geval geldt altijd: Bij twijfel of zorgen; raadpleeg je zorgverlener.
Kindje niet gedraaid?
Als je kindje rond week 33/34 nog niet met het hoofdje naar beneden ligt kunnen we zeggen dat er sprake is van een stuitligging. Dat gebeurt bij 3 tot 4% van alle zwangerschappen. Welke redenen daarvoor zijn weten we niet precies. De Spinning Babies® methode heeft er een mooie visie op: Zij gaan ervan uit dat elk bekken en het zachte weefsel van een bekken er anders uit ziet. Bijvoorbeeld doordat we allemaal een andere voorkeurskant (bewegingskant) hebben. Hierdoor kan het zijn dat een kindje net niet de juiste hoek kon vinden om te draaien.
Wil je vaginaal bevallen? Dan is een stuitligging niet de optimale positie voor een kindje om geboren te worden. Niet dat dat niet kan, maar een hoofdligging gaat toch vaak net iets makkelijker.
Is dat dan einde verhaal? Moet een kindje dan met de billetjes eerst geboren worden? Nee hoorrrr.. soms kunnen we de baby een handje helpen. Daar zijn verschillende opties voor. Eén daarvan is een uitwendige versie: In het ziekenhuis of soms bij verloskundigen praktijken werken versie-kundigen. Zij kunnen een poging doen om het kindje met hun handen (dus van buitenaf) te draaien.
Tips stuitligging
Een uitwendige versie is een handeling door je zorgverleners. Als we kijken naar de fysiologie dan is er nog een logische conclusie te maken en dat is: Als de baby niet genoeg ruimte heeft gehad om te draaien, kun je ‘simpelweg’ door ruimte te maken het kindje uitnodigen om alsnog zelf de draaiing te maken. Met als disclaimer dat dat niet altijd zomaar werkt. Er kunnen namelijk ook factoren zijn die maken dat het misschien zelfs beter is dat een kindje niet draait. Bijvoorbeeld in het geval dat de navelstreng om het nekje zit. Daarom is het in altijd belangrijk om niets te forceren.
Tips stuitligging:
(Voordat je zelf aan de slag gaat: In het geval van bekkeninstabiliteit of andere zaken zoals hoge bloeddruk, HG, zwangerschaps diabetes of eigen twijfel -> Overleg altijd eerst met je zorgverlener over de risico’s.)
- Optimaliseer je bekken met beweging! Met name beweging die ervoor zorgt dat je ‘minder scheef’ gaat staan. Voor inspiratie kijk je bij de Spinning Babies® Daily Essentials. Deze bewegingen kun je al vanaf het tweede trimester doen en helpen jouw lichaam en je bekken te optimaliseren. Ook voor de bevalling, dus deze zijn voor iedere zwangere toepasbaar.
- Moxa – lijkt altijd wat zweverig: Een soort van wierook stokjes naast je tenen branden.. Toch zijn er verschillende onderzoeken naar gedaan en zijn de resultaten dusdanig positief dat het het proberen waard is: Je neemt twee stokjes moxa die je via de vlam van kaarsjes laat branden. Probeer even uit hoe dat werkt en neem niet rokende moxa. Daarna laat je iemand 20 minuten lang de moxa sticks naast je kleine teentjes houden. Dit op een afstand zodat je de warmte voelt, maar het niet te warm is. Hierna kun je de moxa sticks uit doen door het brandende uiteinde onder te dompelen in een potje met zout. Herhaal dit dagelijks voor 7 tot 14 dagen. Moxa kan al vanaf week 33.
- Wil je het liefst dat je kindje met lichte en natuurlijke stimulatie uitgenodigd wordt om te draaien? Kijk eens bij je in de buurt of er een doula of geboortecoach is die een stuit consult aanbiedt. Tijdens zo’n consult doe je samen met de doula oefeningen, massages en houdingen die de spieren en het bindweefsel stretchen en ruimte en zachtheid creëren in het bekken.
Woon je in de buurt van Twente en ben je geïnteresseerd in een stuit consult? Klik hier voor meer info of hier om een afspraak te boeken.
Meest recente berichten
- 5 tips van een spiritueel business coach
- De 17 chakras
- Lichtwerker, 5 soorten of rollen
- Van 3D naar 5D(imensionaal)
- Een verliesgeboorte of miskraam spiritueel gezien
Meer MaJansen/Marleen:
Readings & healings
Babyfluisteraar
Zwanger/e-book
Samenwerken
Over mij
Volg me op instagram