Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Wat vergemakkelijkt de bevalling? 13! tips om je bevalling soepel te laten verlopen

Wat vergemakkelijkt de bevalling? 13! tips om je bevalling soepel te laten verlopen

Joe! Wist je dat het getal 13 het vrouwen getal is? Ik vond het dus hartstikke mooi om te ontdekken dat ik maar liefst 13 tips heb voor een soepel verloop van je bevalling en om bevallingspijn te bestrijden met de kracht van het lichaam. Wat vergemakkelijkt de bevalling? Ik heb het voor je op een rijtje gezet:

“If a woman doesn’t look like a goddess during labor, then someone isn’t treating her right”

Ina May Gaskin

Optimale hormonen

 1. Ontspanning tussen de weeën door.
  Het hormoon endorfine wordt tussen de ween door aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor ontspanning in je lichaam en is een natuurlijk pijnstiller. Zorg er dus voor dat je tussen de weeën door optimaal kunt ontspannen. Bijvoorbeeld door: Massages, muziek, een geurtje, een warme kruik, knuffelen of zoenen (zelfs seks) met je partner, wiegen of slapen (yes, soms vallen barenden in slaap tussen de ween door). Vraag aan je beval partner of hij/zij je wil helpen spanning uit je lichaam te halen na de wee. (-meer lezen over hormonen)
 2. Partner steun.
  De partner is de beste ondersteuner. Sure, we kennen allemaal wel dat voorbeeld van die partner die nou precies op z’n aller irritantst is tijdens de bevalling. Maar toch: Bij je partner voel je je het meest op je gemak en veilig en dat heeft een positief effect op de bevalling. Dit onderzoek in 2018 in Colorado toonde aan dat alleen al de hand vasthouden van de partner tijdens de bevalling de pijn verlicht.
Wat vergemakkelijkt de bevalling? Een goede voorbereiding

Voorbereiden

 1. Een prettige/veilige omgeving creëren.
  Misschien is dit een open deur, maar veel mensen die ik spreek weten niet dat dit een verschil kan maken. Als jij je veilig en prettig voelt in een omgeving dan kun je makkelijker ontspannen. Ook in het ziekenhuis is de kamer in overleg aan te passen. Neem je voorkeuren hiervoor op in een beval plan (tips over hoe je dat kunt doen? Download dan via hier mijn e-book: In vijf stappen meer grip op de bevalling)
 2. Mindset en gedachten over pijn.
  Er wordt vaak gesproken over het ‘opvangen’ van weeën. Laten we hier eens naar kijken. Als je een bal zou opvangen, wat doet je lichaam dan? Dat spant zich aan. Als je pijn hebt, span je je dan ook aan? Een gespannen lichaam ervaart meer pijn. Daarom stel ik mijn cliënten altijd voor het te hebben over het ontvangen van weeën. Dat klinkt al meteen minder heftig en deze dynamiek kun je toepassen door de hele bevalling heen. Bijvoorbeeld door affirmaties te herhalen waarbij je wordt herinnert aan hoe sterk het lichaam is, dat je veilig bent, dat je kracht mag geven en dat met elke wee je kindje dichterbij komt.

Praktische pijnverlichting

5. Steriel water injecties
Bij pijn in de rug kunnen deze injecties een uitkomst zijn. De verloskundige zet op vier plekken in
boven de bil een prik en spuit daar steriel water in. Dit geeft zo’n 1,5 a 2 uur verlichting en kan
daarna zo vaak herhaald worden als je wil. Niet elke verloskundige geeft deze injecties dus vraag
het van te voren altijd even na bij jouw zorgverlener.

6. De geboorte TENS
De geboorte TENS is een klein apparaatje met een afstandsbediening en vier plakelektrodes die
die je op je rug plakt. Tijdens de weeen kun je de TENS boosten. De pijnprikkels van de TENS
komen dan binnen via de huid en worden op die manier eerder opgepikt door het brein dan de
wee-prikkels. Op die manier blokkeren ze eigenlijk de weeën pijn.

7. Warm water: Een bad of douche
Warmte ontspant en op die manier geeft het verlichting. Stromend water is voor de een fijner dan
voor de ander. Zoek wat bij je past. Ik heb barende vrouwen uren onder de douche zien staan. In
bad is het net iets makkelijk bewegen. Het is maar wat de voorkeur heeft en acht weet je:
waarom niet allebei! Let wel op dat je dit op het juiste moment inzet, niet te vroeg en
na 1,5 a 2 uur is het effect uitgewerkt.

Wat vergemakkelijkt de bevalling: Warm water!

Wat vergemakkelijkt de bevalling 8, 9 en 10: Lichaamsdingen

8. De kam
De kam knijp je, tijdens een wee fijn. Houd de kam in je hand met het uiteinde omhoog en knijp daarop ‘naar beneden’. Dit zorgt voor afleiding en ook hier komen er eerst pijn prikkels via de huid binnen.

9. Ademhaling
De juiste ademhaling kan je focus geven en je lichaam helpen ontspannen. Lees je erover in. Hypnobirthing technieken zijn met name effectief. Blijf naar onderin je buik ademen. Bovenin komt er namelijk sneller spanning in je nek en schouders.

10. Beweging / houdingen afwisselen
Soms is het wel het laatste waar je aan wil denken tijdens de bevalling en is de houding die je hebt als je eenmaal goed zit, staat of ligt de enige die je wil hebben. Toch is er aangetoond dat beweging en het afwisselen van houdingen de ontsluiting bevordert. Mocht nou een zittende of liggende houding de enige optie voor jou zijn, dan kun je bijvoorbeeld met een pinda bal toch nog bewegen en je benen (dus je bekken) van houding veranderen terwijl je kunt blijven zitten of liggen! Super handig.

Alternatieve natuurlijke pijnstilling

11. Accupressuur
Dit is iets wat de bevalling vergemakkelijkt maar ook iets dat bij je moet passen. Drukpunten kunnen de pijnstiller en zo vergemakkelijkt de bevalling. Lees je eens in over drukpunten, bijvoorbeeld over het Hoku punt. Het punt boven op je hand waar je duim aan de binnenkant overgaat in de hand

12. Etherische olie: Black pepper en Bach rescue druppels
Hoe het werkt durf ik niet te vertellen, maar de black pepper olie innemen tijdens de bevalling schijnt het beste en pijnstillend te werken en ik heb het gezien. Dus als dit bij je past zeker dan is het het zeker waard om verder te onderzoeken. De rescue van Bach helpt het lichaam wat meer tot rust te komen in heftige situaties.

Last but nog least

13. Een doula – continue zorg
Het beste peerd van stal, zoals we dan in Twente zeggen. Een doula of geboortecoach support je al tijdens de zwangerschap, bereidt de bevalling met je voor en is gedurende de hele bevalling aanwezig om je te ondersteunen. In Nederland is er in 2021 onderzoek bij 1000 barenden gedaan naar continue begeleiding tijdens bevallingen. Dat leverde korte bevallingsduur op, minder verzoeken om pijnstilling en minder keizersnedes op. In dit onderzoek was er sprake van een kraamverzorgster die gedurende de hele bevalling aanwezig was. Doula begeleiding voegt daar nog eens een uitgebreide voorbereiding en een opgebouwde vertrouwensband aan toe. Doula’s zijn wat dit betreft magische vrouwen want ze hebben aan één blik van jou genoeg om te zien wat je nodig hebt.

Benieuwd of een doula wat voor je is? Hier lees je wat een doula zoal voor je kan doen!

Wat vergemakkelijkt de bevalling nog meer?? Haha: Ik! 🙂

Als je nu enthousiast wordt van deze mogelijkheden en je bent nieuwsgierig naar hoe jij alles uit de kracht van je lichaam kunt halen om een positieve beval ervaring te hebben: Vraag een kennismakingsgesprek aan om te bespreken wat ik verder voor je (online) kan doen en bekijk alvast hier mijn aanbod!

Marleen is doula (geboortecoach) in Enschede en Twente
Volg me op instagram

Meer MaJansen:
– Energetisch werk
– Babyfluisteraar
– Massages en consulten
– Zwanger/e-book
– Samenwerken
– Over mij

Meer blog fun:


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *